Robotløsninger, transportsystemer og digital kommunikasjon levert fra oss i GJ Machine.

Åndalsnes avis 17.07.2019

Wonderlandfabrikken på Åndalsnes har gjort sin største invistering noensinne og blir verdens mest avanserte sengemadrass-fabrikk.

Høyteknologi: Den nye produksjonslinja til Wonderland er spesialutviklet for madrassprodusenten og gjør bedriften til en av verdens ledende på sitt felt. De robotstyrte maskinene gjør produksjonen mer effektiv, men ingen ansatte har blitt sagt opp – Wonderland har tvert i mot lyst ut fire nye stillinger samtidig med at de nye maskinene tas i bruk.

 De fleste av de 90 ansatte ved Wonderlandfabrikken har vært bortreist i fellesferien. Likevel har det pågått en frenetisk aktivitet i det digre fabrikklokalet på Øran Vest.

En splitter ny og høgteknologisk produksjonslinje har blitt montert mens fabrikkens ansatte har vært fraværende. Når de kommer tilbake på jobb i neste uke vil de møte synet av computerstyrte maskiner som knapt noen i hele verden har sett maken til.

 Prislappen

24,5 millioner kroner er prislappen på den avanserte teknologien, som gjør Wonderland til en av verdens mest framtidsretta bedrifter innen sitt bransjeområde.

-Det handler om automatisering og perfeksjonering av produksjonen. Mer effektivt og ordrestyrt produksjon betyr at vi reduserer behovet for å ha et stort antall madrasser liggende på lager, forklarer Sverre Bersås, supply chain manager for Wonderland-fabrikken.

Besluttningen om nyinvestering ble tatt i fjord høst og da startet også forberedelsene fram mot igangsetting av den høyteknologiske produksjonslinjen.

-Utfordringen vår er at vi har veldig mange produkter i vårt sortiment. Med det nye utstyret kan vi lettere omstille produksjonen og levere feilfrie madrasser med høyere kvalitet til våre kunder.

-I løpet av de to siste sommerukene har vi hatt 12 ulike leverandører inne i fabrikken for å gjøre klar lokalene og montere sammen den nye produksjonslinjen. Arbeidet har vært svært nøye planlagt på forhånd, og nå har vi to veldig spennende uker foran oss med testkjøring. men så langt ser alt ut som det skal, sier Sverre Bersås med et fornøyd smil.

 100.000 madrasser

Hvert 40. sekund skal en ny Wonderlandmadrass komme fiks ferdig ut i enden av transportbandet. 100.000 madrasser i året. Ifølge Bersås er Wonderland en av Nordens største madrassmerker. Størstedelen av fabrikkens årsproduksjon går til det norske markedet, men en stor og voksende andel går utlands, med Danmark som det største utenlandsmarkedet.

-Er invisteringen dere gjør en del av en trend der ny teknologi gjør det økonomisk interessant for norske bedrifter å produsere varer i Norge framfor å flytte produksjonen til lavkostland i Asia?

-Ja, det kan du si. Men i møbelbransjen er det likevel ikke helt slik. Det er noen eksempler på møbelprodusenter som har flyttet produksjonen utlands uten at de har hatt den helt store suksessen med det. Nyinvesteringen gjør at vi skaffer oss en logistikkfordel. Ved å holde produksjonen i Norge og på Åndalsnes unngår vi fraktkostnadene fra en fabrikk langt unna og ut til det som er markedet vårt.

-har dere på noen tidspunkt vurdert å flytte produksjonen utenlands?

-Nei. vi har nok tenkt tanken, men det har aldri vært noe stort tema for oss. Vi skal fortsette her på Åndalsnes, fastslår Sverre Bersås kategorisk.

Lokale investorer

-Wonderland eies nå av lokale indistriinvestorer. Har det vært avgjørende for at dere gjør denne investeringen?

-Ja, absolutt. Jeg tror det er sunt med lokale eiere, og det sikrer at vi beholder virksomheten på Åndalsnes.